Sunday 12 January 2014

Ceaiul tribut (Gong Cha)

În conformitate cu cronica Hua Yang Guo Zhi, scrisă de Chang Qu, în jurul secolului IV e.n. locuitorii din statele Bashu ofereau ceai ca tribut curţii imperiale, încă de înainte de anul 1000 î.e.n. La început a fost ceva voluntar însă treptat a devenit obligatoriu. Sistemul Gong Cha a fost mai bine organizat începând cu anul 700 e.n. în timpul dinastiei Tang. Oficiali guvernamentali au fost trimişi în tot imperiul pentru a verifica producţia de ceai, impunându-se în acelaşi timp standarde calitative.
Ceaiul tribut era cules şi pregătit în aceeaşi zi iar o astfel de fermă imperială putea avea până la 10000 de angajaţi în mijlocul sezonului.  Sistemul Gong Cha a rămas funcţional până în timpul ultimei dinastii (Qing 1644-1911), când împăratul se putea bucura de cele mai bune ceaiuri din China.

Chiar şi în zilele noastre unele ceaiuri chinezeşti sunt foste Gong Cha, ele dominând exportul de ceai. În postările mele viitoare voi menţiona ce fel de ceai a fost, pe vremuri, inclus în lista ceaiurilor imperiale.

Însă atenţie, dacă un anumit tip de ceai era Gong Cha asta nu înseamnă că ce avem noi în plic este la aceleaşi standarde de calitate ca atunci! Reclama este sufletul comerţului şi de aceea cuvintele "Gong Cha" se află cam pe toate pachetele de ceai :)

No comments:

Post a Comment