Monday 20 January 2014

Pregătirea ceaiului – temperatură şi timpi de fierbere


Iată câteva sfaturi simple. Ele provin din experienţa mea, ceea ce înseamnă că pot fi bune, mai puţin bune dar în nici un caz teribil de proaste :)

Ceai verde
Infuzie 1-3 minute pentru ceai la plic şi 2-4 minute pentru frunze desfăcute.
Temperatura de fierbere: 75 - 80 °C. Dacă nu aveţi termometru, după ce apa dă în clocot lăsaţi-o să se răcească 7-10 minute şi apoi turnaţi-o peste planta de ceai. 

Ceai negru
3-5 minute pentru ceai la plic şi 3-5 minute pentru frunze desfăcute.
Temperatura de fierbere: 99 °C . Dacă nu aveţi termometru, după ce apa dă în clocot stingeţi focul şi turnaţi-o peste planta de ceai

Ceai Oolong
3-5 minute pentru ceai la plic şi 5-7 minute pentru frunze desfăcute.
Temperatura de fierbere: 80 -85 °C  Dacă nu aveţi termometru, după ce apa dă în clocot stingeţi focul şi turnaţi-o peste planta de ceai.

Ceai Pu’er
Unii spun că timpul de infuzie poate fi nelimitat; eu însă folosesc 5 – 10 min
Temperatura de fierbere:  95 - 100 °C Dacă nu aveţi termometru, după ce apa dă în clocot stingeţi focul şi turnaţi-o peste planta de ceai.

Ceai alb
30 – 60 sec pentru ceai la plic şi 2-3 minute pentru frunze desfăcute.
Temperatura de fiebere: 65 - 70 °C Dacă nu aveţi termometru, după ce apa dă în clocot lăsaţi-o să se răcească 10 minute şi apoi turnaţi-o peste planta de ceai.


Important:
În nici un caz nu faceţi ceaiul punând planta la fiert în ibric! În acest fel iese ciorbă, nu ceai :) Din păcate, am văzut mulţi oameni procedând astfel.


No comments:

Post a Comment