Wednesday 8 January 2014

Ceaiul „Fântâna dragonului” – Longjing


Împăratul Qianlong
Se spune că odată, împăratul Qianlong (1711-1799) din dinastia Qing, a vizitat templul Hu Gong de la poalele muntelui Shi Feng Shan (Vârful Leului) unde i s-a oferit o cupă de ceai Longjing. Impresionat de gustul său deosebit, împăratul a oferit celor optsprezece tufe de ceai aflate în faţa acestui templu, rangul de ceai imperial, el fiind inclus de atunci înainte pe lista ceaiurilor demne de a fi oferite ca tribut curţii imperiale (Gong Cha). Aceste tufe există şi acum iar ceaiul produs din frunzele lor este cotat per gram, la bursă, mai mult decât aurul.

Mai există şi o altă legendă care îl leagă pe împăratul Qianlong de ceaiul Longjing. Se spune că în timp ce vizita templul şi impresionat fiind de mişcările armonioase ale fetelor care culegeau ceaiul respectiv a decis să-l guste el însuşi. În timp ce culegea câteva frunze a primit vestea că trebuia să se întoarcă urgent la Beijing, deoarece mama lui, împărăteasa Dowager, era grav bolnavă. Nedorind să abandoneze frunzele culese, le-a pus în mânecile hainelor şi le-a ţinut acolo tot drumul. După ce s-a înfăţişat înaintea mamei sale, aceasta a simţit mirosul deosebit al frunzelor de ceai şi i-a cerut să le pregătească pentru ea. Se spune că forma frunzelor de ceai Longjing arată exact ca şi cum ar fi fost presate în mânecă. Eu însumi găsesc foarte frumoasă forma lor alungită şi aspectul cerat sau parcă uns cu un strat subţire de unt.
Frunze de Longjing

Numele de Longjing, tradus prin „fântâna Dragonului”, a fost dat după o fântână cu acelaşi nume de lângă satul Longjing a cărei apă, atunci când plouă, pare că ia forma unui dragon chinezesc.

Acest ceai a fost menţionat de celebrul Lu Yu (733-804) în celebra sa carte a ceaiului, ceea ce înseamnă că era băut cu multe secole înainte de împăratul Qianlong. De asemenea, Longjing este foarte popular în China de azi, însă are o importanţă specială şi în istoria SUA, el fiind singurul tip de ceai oferit preşedintelui Richard Nixon, în timpul vizitei sale oficiale din 1972.


Eu însumi sunt mare fan Longjing şi voi continua să-i dedic mai multe articole, inclusiv recenzii ale diferitelor magazine şi distribuitori care îl comercializează în ţara noastră. 


No comments:

Post a Comment