Când spun “ceai”, mă refer exclusiv la băutura obţinută din
planta de ceai camellia sinensis, iar
nu la fierturile/infuziile din diferite alte plante. Această camellia sinensis
are patru variante dintre care două sunt în mod principal folosite pentru ceai:
1. Camellia sinensis varianta sinensis
2. Camellia sinensis varianta assamica
Diferitele tipuri de ceai provin din aceeaşi plantă doar că
frunzele ei sunt procesate diferit după cules. În funcţie de această procesare
avem câteva tipuri principale de ceai:
Ceaiul verde
Este făcut din frunze
neoxidizate care au fost doar încălzite după cules şi apoi rulate. Se găseşte
în variante chinezeşti, japoneze etc
Ceaiul negru
Acesta îşi ia culoarea şi aroma specifică dintr-un proces
natural de oxidizare care urmează imediat după cules, uscare şi rulare. Numele
de ceai negru este dat de europeni după culoarea frunzelor, însă în China el este
numit ceai roşu, după culoarea lichidului. Deşi eu însumi prefer să-l numesc
“roşu”, voi folosi totuşi, în acest blog, numele de ceai negru.
Ceaiul Oolong
Este un tip de ceai semi-fermentat, între ceaiul verde şi
cel negru. Traducerea numelui înseamnă “dragonul negru”. Este originar din China şi Taiwan .
Ceaiul alb
Este un tip de ceai foarte rar deoarece provine din frunze culese într-o
perioadă de numai trei săptămâni într-un an.
Ceaiul galben
Un tip de ceai destul de nefamiliar multor băutori de ceai,
mai ales datorită faptului că este produs exclusiv în China . Însă cu
toate acestea, nu este foarte rar, fiind produs de secole în diferite
provincii, mai ales în Anhui , Hunan şi Sichuan .
Ceaiul întunecat
(dark tea)
Acesta ar fi de fapt, ceaiul negru chinezesc, dar cum numele
este deja luat de ceea ce chinezii numesc “ceai roşu”, literatura de
specialitate în limba engleză l-a numit “dark tea”. Din experienţa mea, pot
spune că într-adevăr, culoarea acestui tip de ceai este mult mai întunecată
decât a ceaiului negru. Cel mai faimos tip de dark tea este “Pu’er” sau“Pu-erh”, un fel de şampanie a ceaiului care, spre deosebire de celelalte
ceaiuri, cu cât este mai vechi cu atât este mai bun.
Fiecare din aceste tipuri de ceai are mai multe variante
despre care voi vorbi în articole separate. De asemenea, tot în viitoare
articole separate voi prezenta mai multe informaţii despre legendele, poemele
şi diversele chestiuni culturale asociate lor, precum şi despre efectele lor specifice,
sfaturi de preparare, etc
Super blog si imi place stilul. Este esenta a tot ce se ooate soune fara inflorituri.
ReplyDeleteAstept cu nerabdare oromisiunea cu poemele si legendele poate vei incepe cu pu erh?!
Salut. Multumesc pt comentariu. In ultimul timp am fost foarte ocupat si nu am postat mai nimic dar voi incerca sa revin cu noutati in viitorul apropiat. Mai ales despre Puer.
Delete