Thursday 9 January 2014

Pe scurt despre cele şase tipuri de ceai


Când spun “ceai”, mă refer exclusiv la băutura obţinută din planta de ceai camellia sinensis, iar nu la fierturile/infuziile din diferite alte plante. Această camellia sinensis are patru variante dintre care două sunt în mod principal folosite pentru ceai:

1. Camellia sinensis varianta sinensis
2. Camellia sinensis varianta assamica

Diferitele tipuri de ceai provin din aceeaşi plantă doar că frunzele ei sunt procesate diferit după cules. În funcţie de această procesare avem câteva tipuri principale de ceai:

Ceaiul verde
Este făcut din frunze neoxidizate care au fost doar încălzite după cules şi apoi rulate. Se găseşte în variante chinezeşti, japoneze etc

Ceaiul negru
Acesta îşi ia culoarea şi aroma specifică dintr-un proces natural de oxidizare care urmează imediat după cules, uscare şi rulare. Numele de ceai negru este dat de europeni după culoarea frunzelor, însă în China el este numit ceai roşu, după culoarea lichidului. Deşi eu însumi prefer să-l numesc “roşu”, voi folosi totuşi, în acest blog, numele de ceai negru.

Ceaiul Oolong
Este un tip de ceai semi-fermentat, între ceaiul verde şi cel negru. Traducerea numelui înseamnă “dragonul negru”. Este originar din China şi Taiwan.

Ceaiul alb
Este un tip de ceai foarte rar deoarece provine din frunze culese într-o perioadă de numai trei săptămâni într-un an.

Ceaiul galben
Un tip de ceai destul de nefamiliar multor băutori de ceai, mai ales datorită faptului că este produs exclusiv în China. Însă cu toate acestea, nu este foarte rar, fiind produs de secole în diferite provincii, mai ales în Anhui, Hunan şi Sichuan.

Ceaiul întunecat (dark tea)
Acesta ar fi de fapt, ceaiul negru chinezesc, dar cum numele este deja luat de ceea ce chinezii numesc “ceai roşu”, literatura de specialitate în limba engleză l-a numit “dark tea”. Din experienţa mea, pot spune că într-adevăr, culoarea acestui tip de ceai este mult mai întunecată decât a ceaiului negru. Cel mai faimos tip de dark tea este “Pu’er” sau“Pu-erh”, un fel de şampanie a ceaiului care, spre deosebire de celelalte ceaiuri, cu cât este mai vechi cu atât este mai bun. 
  

Fiecare din aceste tipuri de ceai are mai multe variante despre care voi vorbi în articole separate. De asemenea, tot în viitoare articole separate voi prezenta mai multe informaţii despre legendele, poemele şi diversele chestiuni culturale asociate lor, precum şi despre efectele lor specifice, sfaturi de preparare,  etc

2 comments:

  1. Super blog si imi place stilul. Este esenta a tot ce se ooate soune fara inflorituri.
    Astept cu nerabdare oromisiunea cu poemele si legendele poate vei incepe cu pu erh?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salut. Multumesc pt comentariu. In ultimul timp am fost foarte ocupat si nu am postat mai nimic dar voi incerca sa revin cu noutati in viitorul apropiat. Mai ales despre Puer.

      Delete