În conformitate
cu cronica Hua Yang Guo Zhi, scrisă
de Chang Qu, în jurul secolului IV e.n. locuitorii din statele Bashu ofereau
ceai ca tribut curţii imperiale, încă de înainte de anul 1000 î.e.n. La început a fost
ceva voluntar însă treptat a devenit obligatoriu. Sistemul Gong Cha a fost mai
bine organizat începând cu anul 700 e.n. în timpul dinastiei Tang. Oficiali
guvernamentali au fost trimişi în tot imperiul pentru a verifica producţia de
ceai, impunându-se în acelaşi timp standarde calitative.
Ceaiul tribut era
cules şi pregătit în aceeaşi zi iar o astfel de fermă imperială putea avea până
la 10000 de angajaţi în mijlocul sezonului. Sistemul Gong Cha a rămas funcţional până în
timpul ultimei dinastii (Qing 1644-1911), când împăratul se putea bucura de
cele mai bune ceaiuri din China.
Chiar şi în
zilele noastre unele ceaiuri chinezeşti sunt foste Gong Cha, ele dominând
exportul de ceai. În postările mele viitoare voi menţiona ce fel de ceai a
fost, pe vremuri, inclus în lista ceaiurilor imperiale.
Însă atenţie,
dacă un anumit tip de ceai era Gong Cha asta nu înseamnă că ce avem noi în plic
este la aceleaşi standarde de calitate ca atunci! Reclama este sufletul comerţului şi de aceea cuvintele "Gong Cha" se află cam pe toate pachetele de ceai :)
No comments:
Post a Comment