Începând cu acest
articol deschid o nouă categorie, “experienţe personale” în care voi da, cu
smerenia începătorului şi câteva sfaturi. Dacă vi se par potrivite, urmaţi-le,
dacă nu, atunci ignoraţi-le. Eventual, puteţi să-mi împărtăşiţi şi voi din
experienţa voastră.
În primul rând, nu
cumpăr ceaiuri ieftine, adică mai jos de 10 lei pe suta de grame. Asta deoarece
am avut destule experienţe neplăcute cu ele, de la gustul prost şi până la
vărsături. Chiar nu sfătuiesc pe nimeni să se zgârcească la bani când vine
vorba de ceai. Eu însumi am venituri modeste dar dacă nu mai am ceai, fac un
efort şi scot din buzunar cel puţin 10-15 lei.
În al doilea
rând, prefer ceaiul vărsat în locul celui la plic, deşi am avut unele
experienţe foarte plăcute şi cu această variantă, mai ales cu ceaiuri preparate
în afara ţării. De ce prefer totuşi, ceaiul vărsat? Păi ca să pot observa şi
verifica frunzele, să văd şi eu ce beau, dacă există chestii dubioase pe acolo,
precum beţişoare şi bucăţele de lemn etc. Apropo de asta, am oroare când găsesc
în punga de ceai vărsat, printre frunze, bucăţi mai mici sau mai mari de
beţişoare. Trebuie ştiut că într-un ceai de calitate nu ar trebui să fie decât frunze
iar nu beţişoare sau bucăţi de lemn. Ceaiul se face din frunze iar nu din
lemne!
Apoi de ce să
beau, pe lângă ceai, hârtie opărită? Uneori, când nu am încotro şi cumpăr ceai
la plic îl tai cu foarfeca şi vărs conţinutul în apă când vreau să-l pregătesc.
Însă chiar dacă
ceaiul nu este la plic, prefer să-l cumpăr în recipiente închise etanş, pentru
a fi sigur că frunzele îşi menţin calităţile. Atenţie însă la data expirării –
să nu credeţi că ceaiul e valabil până la acea dată în orice condiţii! De fapt,
data expirării se referă la ziua până la care ceaiul din recipient poate fi
păstrat închis fără să se deterioreze, dar odată deschis, frunzele îşi pierd
din calităţi într-un timp destul de scurt. Aşadar, ceaiul dintr-un recipient
desigilat trebuie băut în maxim o lună dacă vreţi să-l savuraţi cât mai bine.
Iată un motiv pentru care nu are rost să luăm cantităţi prea mari de ceai şi să
le deschidem pe toate.
Înainte de a
cumpăra ceva citiţi cu atenţie ingredientele sau cereţi informaţii despre ele. Asta
deoarece nu întotdeauna plicul conţine
doar frunze din ceaiul X ori amestecul Y. De exemplu, eu nu cumpăr niciodată un
produs pe care scrie „arome”. În opinia mea, frunzele de ceai ar trebui să aibă
aroma lor naturală, intrinsecă iar nu una adăugată. Aşadar, dacă vedeţi la
ingrediente cuvintele, „frunze de ceai, aromă, etc”, nu cumpăraţi. Acea aromă e
un aditiv dubios. Ideal ar fi să putem afla de asemenea, informaţii despre
provenienţa plantelor ambalate de firma respectivă, despre cultivator etc.
No comments:
Post a Comment